Over mij


Ik heb kennis van economie, filosofie, psychologische modellen en beschik over een creatieve en nieuwsgierige geest. Ik help leiders het organisatieverhaal verder te brengen. Ondersteund door analyses en met oog voor gemeenschappelijke en verschillende belangen, ontstaan wegen die naar oplossingen leiden. Dat doe ik in rollen als onafhankelijk adviseur, Masterdocent strategisch HR en veerkracht, coach, onderzoeker en spreker.

Dishoek

Er gaat in mijn familie een klein verhaal over mij de ronde. In de zomer van 1966 waren we met het gezin twee weken op strandvakantie in Dishoek. Dat was ook toen al een druk strand waar de mensen met behoefte aan een plekje voor zichzelf, bereid waren de strijdbijl op te graven.

Ik word die zomer 4 jaar. Terwijl mijn leeftijdsgenoten zandkastelen bouwen, loop ik van het ene groepje Duitse of Nederlandse strandgasten naar het andere groepje om schelpen te laten zien of een praatje met hen aan te knopen. Benieuwd naar wat zij te melden hebben; overal welkom en geaccepteerd. Het zou een ontwapenende invloed hebben: strijdbijlen worden begraven. Het stukje strand dat in relatieve harmonie met elkaar omgaat wordt dag in dag uit steeds groter.

Een onbekende strandgast ziet een zongebruinde jongen met zoekende ogen en vraagt hem waar hij naartoe wil. De jongen kijkt hem verbaasd aan. ‘En waar kennen ze jou het best?’ Het jongetje wijst een kant op. Samen gaan ze op pad. ‘Kennen jullie deze jongen?’ Vraagt de vreemdeling aan de badgasten. ‘Jazeker, ik help wel even mee zoeken.’

Zo word ik door een onbekende gids met goede vragen en de hulp van de harmonieuze omgeving waaraan ik zelf heb meegebouwd, thuis gebracht.

Vermogens ontwikkelen

Het (metaforisch) bouwen van een zandkasteel aan zee brengt vele technische en inhoudelijke vragen met zich mee en het is ook hard werken. Zulke kwaliteiten brengen mensen vaak ook in verantwoordelijke posities en rollen. Maar de zeespiegel gaat stijgen; de opgaven op die posities roepen minder inhoudelijke en meer economische, sociale, psychologische, ecologische en filosofische vragen op. Daarom zoeken zij niet zozeer een oplossing, maar een weg - een gedragen wending in het persoonlijk- of organisatieverhaal. Op zulke reizen kan een hoopvolle, realistische en goed uitgeruste gids van grote waarde zijn.

Economie lijkt dominant en kennis daarvan is nooit weg. Toch gaat het niet om arbeidsproductiviteit alleen. Wij staan niet boven de natuur, maar zijn er in wederkerigheid mee verbonden en van afhankelijk. Ik doe niets liever dan samen met betrokken professionals de weg naar duurzame arbeidsproductiviteit te bewandelen. Door de veerkracht van het individu, de organisatie of de keten te vergroten. Uiteindelijk betekent dit dat mensen in staat zijn hun vermogens te ontwikkelen en zo problemen beter kunnen oplossen. Ook de problemen waarvoor mijn hulp niet werd ingeroepen.

Overig

  • Ik werk veelal met ingenieurs. Voordat ik in 2011 zelfstandig werd, werkte ik onder meer bij de Provincie Zuid-Holland, Alterra, ProCap, Royal Haskoning DHV en P2.

  • Ik schreef twee boeken. Één daarvan werd uitgegeven bij Financial Times en haalde de managementboek top 100.

  • We staan allemaal op de schouders van anderen. Enkele van mijn inspiratiebronnen: Plato, Aristoteles, Henri Bergson, Peter Drucker, Eli Goldratt, Wim Duisenberg, Alexander Osterwalder, Fons Trompenaars, Martha Nussbaum en Kate Raworth.

  • Naast het werk wil ik in mijn directe omgeving van waarde zijn. Ik was tien jaar voorzitter van de Stichting Kinderdagopvang Woudrichem en ben op dit moment bestuurslid en campagneleider van Progressief Altena, een fusiepartij van lokale PvdA, Groen Links en D'66. Op naar 5 zetels!

  • Ik woon in de gemeente Altena samen met mijn partner. Wij hebben twee dochters. De oudste studeert filosofie en biomedische wetenschappen in Utrecht; de jongste autonome beeldende kunst in Maastricht. Zij verrijken ons leven dagelijks met hun denk- en doekracht.

  • Kennis moet je delen. Delen is vermenigvuldigen. Daarom nam ik initiatief voor de LinkedIn groep Veerkracht in organisaties. Daar vind je naast artikelen ook meer netwerk en activiteiten rondom dit thema. Je kunt je daar direct aanmelden. Ik maak je natuurlijk even wegwijs.

  • Voor professionals en leidinggevenden met een passie voor veerkracht ben ik samen met een goede collega Veerkracht College gestart. We bieden korte en diepgaande opleidingen met goede tools en ervaringsleren.

  • Vanaf 1 januari 2022 vervul ik de rol van zakelijk directeur bij Lokale Netwerkzorg, een uitgevij en congresorganisatiebureau voor (huis) artsen.