• Waardecreatie

  • Veranderkunde

    Gebruik de managementinnovatie
  • Sociale innovatie

    Gebruik de managementinnovatie
  • Veerkracht

  • Werkdrukbalans

    Geef ruimte
http://www.maartendewinter.nl/uploads/images/leden/Menscentraal_in_Organisaties_logo.jpg

Loodzware ambities?

Tijdens een crisis moeten de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen. Je hebt die en wilt ook graag het verschil maken voor je collega’s, je geliefden en je dromen waarmaken. Het voelt goed dat de organisatie mede op jou is gebouwd. Maar deze crisis gaat diep, is onvoorspelbaar en duurt lang. Wat eerst een leuke uitdaging was, voelt steeds meer als een zware last. Je voelt je vaker moe. Kun je je rol waarmaken? Wat nu?

Verlies jezelf niet

Een burnout is geen sluipmoordenaar. Er zijn altijd waarschuwingsschoten. Bijvoorbeeld initiatieven om het beter te doen, die zijn vastgelopen. Motivatie en betrokkenheid in je omgeving brokkelen af. Je snapt het niet goed. Je wilde die verantwoordelijkheid graag hebben. Je had nooit moeite om meer te werken dan je contract, maar nu vraag je je af waar de energie is gebleven. Je staat niet meer voorop; hebt pas zelfs een belangrijke verantwoordelijkheid afgeschoven. ‘Ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest’ klinkt het door de radio. Gaat dit over jou?

Wat zijn je opties?

Je kunt je kop in het zand steken of meer focus aanbrengen in je takenpakket. Het motto is daarbij: volg je hart, gebruik je verstand. Focus kun je alleen aanbrengen door grenzen te erkennen; grenzen in beschikbare tijd, energie, middelen en capaciteit. Dat is niet alleen voor jezelf noodzakelijk, maar ook voor de organisatie. Want waar grenzen worden genegeerd, keldert de productiviteit. Harder werken levert dan minder productiviteit op. Wie verantwoordelijkheid voor grenzen neemt, is niet alleen voor zichzelf gezond bezig, maar ook voor de organisatie.

Hoe breng je focus aan?

Begin met de feiten op een rij te zetten. In een excel-lijstje inventariseer je je bruto beschikbare tijd per week. Jijzelf bepaalt hoeveel je werkt. Trek daar het onvoorspelbaar capaciteitsverlies vanaf. Dat is de tijd die onvoorziene binnenvliegers kosten, zoals collega’s of klanten die onverwacht iets van je nodig hebben. Nu heb je de netto beschikbare capaciteit per week. Maak dan een lijst van je terugkerende taken. Dat zijn taken die periodiek, dus bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks terugkomen. Bereken wat dit betekent per week. Trek dat af van je netto beschikbare tijd. Wat je nu over hebt, is de capaciteit die je per week beschikbaar hebt voor eenmalige klussen. Kijk eens door je oogharen naar deze capaciteit: is dat globaal genoeg om je afspraken na te kunnen komen? Als dat zo is, zorg er dan voor dat je zo min mogelijk versnipperd werkt. Door aaneengesloten aan taken te werken win je tijd en blijf je ‘in control’. Als je met de beschikbare tijd niet uitkomt, zul je in gesprek moeten gaan met je omgeving, totdat er balans is tussen ambities en beschikbare capaciteit.

Dialoog

Kijk voordat je de dialoog aangaat eerst om je heen. Zie je andere ambitieuze collega’s en managers ook vastlopen en afhaken? Wanneer niet alleen jij, maar de hele organisatie gebukt gaat onder te hoge werkdruk, kun je jouw individuele probleem niet oplossen. Als iedereen het druk heeft is de reactie op jouw werkdruk vermoedelijk: “Jij ook al? Nou, vervelend, veel succes”. Aandringen is zeuren, en lost niets op. Belangrijk is om duidelijk te stellen dat je het niet wilt hebben over jouw beleving van werkdruk, maar over een oplossing voor de organisatie. Dat kan alleen door weg te blijven van werkdruk als beleving; focus je op de feiten. Niet omdat je beleving er niet toe doet, maar omdat alleen feiten een aanknopingspunt voor verandering van de organisatie bieden.

De elfstedentocht die niet doorging

Waarom zijn feiten cruciaal? Denk eens aan de bijna-elfstedentocht van 2012. Het hele land was al in feeststemming. De beleving was: die komt er. Stel dat de vereniging Friese Elfstedentocht zou hebben gezegd: “Wij hebben het gevoel dat het niet kan.” Dan was de tocht onder zoveel verwachtingsdruk doorgegaan, want iedereen heeft recht op zijn eigen beleving. Met alle dramatische gevolgen van dien. Daarom was de communicatie gericht op de feiten: het ijs is 9 cm dik en het moet 16 cm zijn. Punt. Jammer, maar het gaat niet door. Iedereen heeft dat geaccepteerd.

Versnippering aanpakken

Versnippering kost mensen 30 tot 40 procent van hun hersencapaciteit en organisaties 40 tot 50 procent van de productiviteit. Inzicht in en een aanpak van de versnippering is dus een enorme hefboom om organisaties te verbeteren. Ik adviseer om taakdruk en versnippering in de organisatie in samenhang te bezien. Hiervoor heb ik de Taaktuner ontwikkeld, een eenvoudig instrument waarmee individuele taakpakketten in kaart gebracht kunnen worden met als resultaat inzicht in de knelpunten en versnippering van jezelf en van anderen. Op basis van deze feiten kun je met elkaar in gesprek gaan en de balans herstellen tussen ambities en capaciteit door beter te kiezen, met oog voor grenzen. Dat vraagt om een type leiderschap waaraan het voorafgaand aan deze crisis heeft ontbroken. Verbindend leidinggeven, het leiderschap waarin jij wilt groeien. Een groei die energie en zin geeft. Vergeet daarom niet: Volg je hart, gebruik je verstand.menscentraal.nl/Loodzware_ambities_Volg_je_hart,_gebruik_je_verstand_Voorkom_burnout.html/
Maarten de Winter

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief

 

Creative Commons-Licentie