• Waardecreatie

 • Veranderkunde

  Gebruik de managementinnovatie
 • Sociale innovatie

  Gebruik de managementinnovatie
 • Veerkracht

 • Werkdrukbalans

  Geef ruimte

Ook jouw team gelukkig druk?!

Wil je naar een organisatiecultuur waarin mensen het beste uit elkaar willen halen, te beginnen bij zichzelf?

Het streven naar topprestaties op het werk kan veel positieve energie geven. Maar er kleven ook risico’s aan. Burn-out is beroepsziekte No.1, met werkdruk als belangrijkste bron. De aanpak van werkdruk is vaak gericht op de persoon en hoe deze beter kan omgaan met werkdruk. Denk aan leren nee-zeggen, beter prioriteren, minder multi-tasken, of korte ontspanningsmomenten. Dat blijkt al jaren onvoldoende soelaas te bieden. Medewerkers noemen het dweilen met de kraan open. Er moet iets veranderen in de cultuur. Maar wat dan? Want topprestaties komen niet zonder inzet.

Omdat iedere cultuur anders is, valt daar geen algemene uitspraak over te doen. Zo is in een bagatelcultuur – dat is een cultuur waarin het probleem sterk wordt gerelativeerd – iets anders nodig dat in een slachtoffercultuur – een cultuur met de belemmerende overtuiging dat er helaas geen tijd is om er iets aan te doen. Maar het is wel zeker dat iedere verandering begint bij een goede vraag.

Hoe kunnen medewerkers elkaar helpen om een betere werkdrukcultuur te ontwikkelen? Dat is dus door elkaar vragen te stellen. Nu helpt het daarbij wanneer het niet te ingewikkeld wordt. De sjoelbakdialoog is een speelse manier om het gesprek over de werkdrukcultuur te voeren. Het is een eenvoudig spel, waarbij Maarten speelse vragen stelt, die langzaam duidelijk maken welke vraag jullie verder kan helpen om nog meer in flow te komen en de prestaties te verbeteren zonder langdurig te hoge werkdruk.

Mijn vraag Hoe krijg ik rust in de bovenkamer is aangescherpt in: Hoe stel ik zelf prioriteiten zodat we efficiënt, effectief en zinvol kunnen samenwerken?

Workshop sjoelen met tijd

Waardevolle verandering begint speels met iedereen die het aangaat. We richten ons niet op bronnen, maar op doelen. De sjoelbak is een metafoor om zowel gedrag, regulering als cultuur helder te maken. Dat komt rond de sjoelbak tot leven. Spel verlaagt de drempel tot gesprek. Het team ontdekt zelf waar mogelijkheden zijn voor verbetering en vernieuwing. Door het overzicht en inzicht dat hierdoor ontstaat komen de goede hoe-vragen naar boven.

Aanpak

Duur: 3,5 uur:

 • Korte kennismaking
 • Inleiding Aan de bak: ontdekken van jullie unieke vraag en nieuwe mogelijkheden
 • Ophalen van de oogst en vervolg actie

 

Ik ging mij realiseren dat niet alleen wij in een transitie terecht zijn gekomen, maar onze omgeving ook

Resultaat

 • Een leerzame middag
 • Inzicht in de samenhang tussen werkdrukgedrag, werkdrukregulering en werkdrukcultuur.
 • Een daar op aansluitende begrijpelijke, zinvolle en haalbare ontwikkelvraag.
 • Toetsing op toepasbaarheid van de herhaaldelijk bewezen effectieve aanpak meetbare werkdrukbalans.

 

Kosten

Afhankelijk van de benodigde voorbereiding, communicatie en inbedding.

Maarten de Winter

Geïnteresseerd in onze nieuwsbrief

 

Creative Commons-Licentie